DIR EN GREY kwam, zag en overwon

livereport - 01.01.2012 06:00

7 augustus speelde DIR EN GREY met de TOUR 2011 - PARADOX OF RETALIATION voor de tweede keer in Tivoli Oudegracht, Utrecht.

Slechts vier dagen voor het concert in Nederland kwam het nieuwe album DUM SPIRO SPERO uit en DIR EN GREY trappelt alweer van ongeduld voor een nieuwe tour. Ook de fans kunnen niet wachten en zijn al vroeg aanwezig. Het Utrechtse Tivoli steekt echter een stokje voor de gewoonte om op de locatie rond te hangen en de fans zijn gedwongen elders de tijd te doden. Klokslag 8 uur begint de bijzonder sfeervolle intro Kyoukotsu no nari. Het is geen G.D.S., die door zijn techno-dreun het publiek heerlijk kon ophitsen maar het geschreeuw barst evengoed los. En wanneer de bandleden één voor één opkomen is de reactie even enthousiast als altijd.

De setlist is een mooie combinatie van oud en nieuw (en oud dat nieuw gemaakt is) en dankzij de afwisseling tussen die oudere en nieuwere nummers wordt voorkomen dat de sfeer inzakt. De songs van DUM SPIRO SPERO kenmerken zich door complexe ritmes en het publiek heeft daar soms wat moeite mee. Toch wordt een nieuweling als LOTUS met evenveel waardering onthaald als de snoeiharde klassieker AGITATED SCREAMS OF MAGGOTS. En dreigt de zaal even wat aan intensiteit in te boeten, brengen Toshiya en Die daar wild springend, schreeuwend en gebarend verandering in.

Rond 2007 begon Kyo met zijn a capella’s, inmiddels een vast onderdeel van elk DIR EN GREY concert. De lichten schijnen diepblauw en rood terwijl de zanger geknield zen-achtige lage tonen maakt, die steeds ingewikkelder worden naarmate meer echo's en geluiden toegevoegd worden. Bij dit gedeelte van het concert zijn er altijd mensen die erdoorheen praten en helaas is dat ook vandaag het geval. De langzame drums vallen in, de bas begint, Kyo staat op en wanneer het onduidelijk is of we nu vervormde zang of gitaar horen breekt Hydra -666- los. Tijdens de coupletten speelt de getatoeëerde zanger met de schaduwen die het rode licht op zijn handen en lichaam werpen, terwijl tijdens het refrein de bezoekers meeschreeuwen wanneer het van hun verwacht wordt. Een nummer als deze bewijst niet alleen hoe goed de band op elkaar ingespeeld is, maar ook hoe dat geldt voor het publiek.

Een groot pluspunt vandaag is dat Kyo bijzonder goed bij stem is, en dat is niet altijd een gegeven. Misschien komt het doordat dit concert slechts de tweede is van deze tour; stemkillers als vermoeidheid en een vol programma hebben nog geen kans gehad. Zijn grunts zijn super, zowel hoge als lage tonen gaan hem goed af en schijnbaar moeiteloos komt hij boven de instrumenten uit. Vooral clean is de zanger vandaag sterk, zoals wordt bewezen in Shokubeni. Richting het einde van het nummer stopt de band met spelen terwijl Kyo het refrein zingt zonder microfoon, en zelfs achterin bij de bar is zijn stem te verstaan alsof je recht voor hem staat. De hele zaal is stil en kijkt met bewondering toe. Dan richt Kyo zich op, valt voorover en produceert een grunt vanuit het diepste van zijn ziel. Terwijl de band weer invalt barst de zaal los in een euforisch gejuich. Het publiek zingt met opgeheven armen terwijl Kyo met zijn armen wijd hun energie in zich opneemt. Kaoru kijkt trots de zaal in: Nederland is verkocht.

Het publiek bestaat traditiegetrouw uit een meerderheid aan vrouwen, maar het aantal mannen is opvallend en ook een flink aantal buitenlandse fans zijn aanwezig. De zaal is vol, maar het balkon blijft gesloten en dat betekent minder bezoekers dan de vorige keer dat DIR EN GREY in Oudegracht speelde in 2009. Niet dat de band daar iets om geeft, ze spelen juist vol overgave. Die leeft zich uit op zijn rode gitaar terwijl Kaoru rustig vanuit de hoek alles met opgeheven hoofd overziet. Toshiya drinkt alle aandacht in die hij maar kan krijgen en Shinya - met het drumstel om en over hem heen gebouwd als een glanzend aureool - levert zoals we gewend zijn constante kwaliteit. Niet dat de band iets hoeft te doen, want zodra de leden zich even omdraaien wordt er spontaan geapplaudisseerd en gejuicht.

En de bezoekers worden beloond voor hun enthousiasme met een encore. De lichten dimmen, een bekend pianodeuntje wordt gestart en massaal stijgt het gegil op. Iedereen kijkt verbaasd van het podium naar elkaar en weer terug. Ain't afraid to die stamt uit 2001 en is nooit eerder in Europa ten gehore gebracht. Opnieuw blijkt Kyo’s stem in vorm, maar ook opnieuw blijkt hoeveel mensen door de kalme stukken heen praten. Desondanks zal menigeen (ouder) fan tevreden op deze avond terugkijken, want wie had gedacht dit nummer ooit nog in originele vorm live te horen?

Om te bewijzen dat de band nog steeds zichzelf is wordt direct daarna REIKETSU NARISEBA ingezet. Het aggressieve ritme lokt intensieve headbangsessies uit, zelfs bij de normaal zo beheerste gitarist Kaoru. Ja, zelfs het barpersoneel staat te knikken. Afsluiter is rasetsukoku, waarbij de bandleden allemaal in het midden van het podium naast elkaar gaan staan, wat een mooi gezicht oplevert. Shinya geeft nog een paar rake klappen op de cymbalen en dan is het klaar. Er worden plectrums en drumsticks het publiek in gegooid, Kyo is dan allang verdwenen, en een laatste applaus in ontvangst genomen. Traditiegetrouw verlaat de immer vriendelijke Die als laatste het podium.

Na dik anderhalf uur laat DIR EN GREY een uitzinnige menigte achter. De metalband heeft zijn beste optreden ooit in Nederland gegeven, ze waren gewoon in topvorm. Het publiek voelde zich één met elkaar en met de band, waarbij Shokubeni en ain’t afraid to die nog eens genoemd verdienen te worden. Ook zal een nummer als ZAN een groot aantal bezoekers de volgende dag nekpijn hebben gegeven.


Setlist

KYOUKOTSU NO NARI
1. HAGESHISA TO, KONO MUNE NO NAKA DE KARAMITSUITA SHAKUNETSU NO YAMI
2. OBSCURE
3. LOTUS
4. RED SOIL
5. AGITATED SCREAMS OF MAGGOTS
6. "YOKUSOU NI DREAMBOX" ARUIWA SEIJUKU NO RINEN TO TSUMETAI AME
7. DECAYED CROW
8. HYDRA -666-
9. Gaika, chinmoku ga nemuru
10. SHOKUBENI
11. DOZING GREEN
12. tsumi to kisei
13. DIFFERENT SENSE
14. AMON
15. 残 -ZAN

Encore:
16. ain't afraid to die
17. REIKETSU NARISEBA
18. rasetsukoku
gerelateerde artiesten
reacties
blog comments powered by Disqus
gerelateerde galerij
advertenties
  • Chaotic Harmony
  • euroWH
  • SYNC NETWORK JAPAN