kanon x kanon x kanon in Utrecht

livereport - 29.12.2011 06:00

Kanon Wakeshima en het duo kanonxkanon entertainden het Nederlandse publiek met een gevarieerde show.

Voor een handjevol kanonxkanon fans begon de avond van het concert op een erg bijzondere manier. Tien fans hadden een speciaal VIP kaartje gekocht, en kregen daarmee de unieke kans om bij de twee artiesten op theevisite te komen. In de foyer van Tivoli de Helling stond een keurige, in herfstsfeer gedekte tafel, met thee, chocolade en koekjes voor de fans. Op de achtergrond speelde zachte klassieke muziek.

De sfeer was gespannen toen de twee artiesten binnenkwamen en elk aan een kant van de tafel plaatsnamen, de zenuwen van de fans voelbaar. Kanon Wakeshima was gekleed in een witte lolita jurk, met een lange witte pruik en een wit hoedje. Kanon zat tegenover haar aan het einde van de tafel, met een zwart jacquet, wit overhemd en ook een zwart hoedje. Beiden waren perfect opgemaakt. Toen iedereen voorzien was van thee, stelden de fans zich kort voor en werden de twee artiesten met hulp van de vertaler vragen gesteld.

Het onderwerp An Cafe kwam ter sprake, en kanon gaf aan zijn band te missen. Ook werd er gevraagd naar de ervaringen van het duo in Nederland tot zover, en ze vertelden dat ze in Amsterdam waren geweest, waar ze een “parade” hadden gezien, met mensen met “zwarte gezichten,” wat voor hilariteit zorgde toen het duidelijk werd dat ze Sinterklaas hadden gezien. De Nederlandse traditie werd uitgelegd, en even later kreeg het duo een kilo pepernoten cadeau.

Er werd verder gesproken over anime, hobby’s, en de fans kregen allemaal een klein presentje van beide Kanons, die op hun beurt ook weer cadeautjes van de fans kregen. Ook werd er naar hun mening over de fanmeetings gevraagd, waarop kanon zei dat iedereen zo “stil en een beetje bang” was wanneer ze vragen mochten stellen. Toch warmde iedereen langzaamaan een beetje op, en de sfeer werd al snel minder zenuwachtig en giechelig.

Vervolgens kreeg iedereen zijn of haar naam geschreven in kanji door kanon, en werden er foto’s gemaakt. Daarna verdwenen kanonxkanon weer backstage om zich voor te bereiden op het concert en openden de deuren voor de andere fans.

Kanon Wakeshima

Tegen de tijd dat Kanon Wakeshima met haar concert begon, was De Helling volgelopen met publiek. Een groot aantal daarvan was vrouwelijk, veelaal gekleed in lolita outfits, maar er was ook een opvallend groot aantal oudere mannelijke fans. Meer dan de helft van de zaal was gevuld, wat erg vol leek voor een maandagavond.

Terwijl op de achtergrond klassieke muziek speelde, werd het donker op het podium en kwam Kanon Wakeshima langzaam het podium oplopen, gekleed in dezelfde witte jurk als eerder die avond. Ze begon meteen aan het nummer still doll, waarbij ze zich op een theatrale manier bewoog, alsof ze haar publiek een spannend verhaal vertelde, zonder overdreven of dramatisch over te komen. Met haar tot in de puntjes verzorgde Lolita-uiterlijk zag ze er dan ook uit als een sprookjesprinses.

Terwijl ze zong, reikte ze ook naar haar cello en speelde met de muziek mee, die bestond uit een mix tussen klassieke en elektro-muziek. Ondanks dat ze verkouden was en tussen de nummers door hoestte, klonk haar stem zuiver en helder.

Tussen de nummers door sprak ze het publiek aan, in gebroken Engels. “Kennen jullie mijn naam?” vroeg ze eerst verlegen, waarop ze een luide “ja!” en gelach als reactie kreeg. Kanon leek vereerd met alle aandacht, en vertelde toen verder dat dit voor haar de eerste keer in Nederland was, en dat ze van Nijntje en tulpen hield en dat ze gisteren naar het diamantmuseum in Amsterdam waren geweest. Vervolgens kondigde ze het volgende nummer aan: LOLITAWORK LIBRETTO.

Qua stemgeluid onderscheidde Kanon Wakeshima zich niet erg van een willekeurige J-pop zangeres, maar toch wist zij haar geheel eigen draai aan het concert te geven met haar unieke podiumpresentatie en haar prinsessencharme. Na zes nummers waarvoor ze elke keer een daverend applaus kreeg, verdween de lolita weer van het podium, maar niet voordat ze alle handen in de eerste rij had geschud en iedereen uitgebreid bedankt had.

kanon’s Favorite Anime Songs

Voor het tweede gedeelte van de show kwam kanon het podium op. Meteen begonnen de fans te juichen en zijn naam te gillen. “Ik ben kanon van An Cafe, leuk om jullie te zien,” zei hij in het Engels toen hij achter de DJ-set ging staan. “Vanavond ben ik een DJ, en speel ik mijn favoriete anime nummers,” kondigde hij aan, en op het scherm aan de achterkant van het podium werd een animecompilatie gestart.

De komende twintig minuten draaide hij verschillende nummers achter elkaar, van uiteenlopende anime en artiesten, zoals Nana Mizuki, KOTOKO, Fiction Junction, Boom Boom Satellites en T.M. Revolution. Niet iedereen was hier blij mee, maar gelaten luisterden de fans naar de muziek, hun ogen bijna vastgelijmd aan kanon. De laatste PV was van An Cafe, met het nummer Kakusei Heroism wat als themesong voor "Darker than Black" is gebruikt. Daarna verliet kanon weer het podium, en werd er een filmpje gestart van twee anime figuurtjes in verpleegsterkostuum. De animaties spraken tegen de fans en bereiden ze voor op een video van “Mr. Alien,” die gekleed in een zilveren pakje met alien-masker, voortoonde hoe je op het nummer Koi no Doutei van kanonxkanon kon dansen.

kanonxkanon

Nadat Mr. Alien twee keer het dansje had voorgedaan, werd het weer donker in de zaal. De muziek werd gestart en vervolgens kwamen kanonxkanon samen het podium op. Kanon Wakeshima droeg nu een rood/oranje kimono, en in plaats van de lange blonde pruik die tot haar middel reikte, droeg ze nu geen pruik maar gewoon haar eigen zwarte halflange haar. kanon had ook zijn kanonxkanon outfit aan, een creatie met een kimonomouw, een blote schouder en hoorntjes op zijn hoofd. Ze begonnen met Calendula Requiem, waarvoor kanon weer achter de draaitafel ging staan, maar dit keer met zijn gitaar. Beide artiesten hadden een solo in het vlotte, vooral elektronische nummer, eerst Kanon Wakeshima op haar cello, en vervolgens nam kanon het feilloos van haar over met zijn gitaar.

Voor The Doll House! kwam kanon achter de draaitafel vandaan om mee te dansen. De twee kanons dansten synchroon terwijl Kanon Wakeshima in haar headset zong, met wapperende kimonomouwen. Ook al klopte het dansje in zijn geheel, tijdens de show waren er af en toe momenten waarop het leek alsof de twee niet goed op elkaar ingespeeld waren, en zelfs te verlegen waren om echt een band met elkaar te hebben. Toch deed dit geen afbreuk aan de show en vermaakte het publiek zich goed.

Tussen de nummers door spraken beide muzikanten het publiek aan. Vooral Kanon Wakeshima leek dit leuk te vinden en ze vroeg het publiek wat typisch Nederlands was. Kaas en klompen werd er naar haar geroepen, en toen ze vroeg wat voor eten goed was, begon het publiek verschillende dingen te roepen. Na het gesprekje met het publiek, kondigde vervolgens het volgende nummer aan, Moonlight Legend, bekend van de anime “Sailor Moon”.

Het laatste nummer was Koi no doutei, waarvoor ‘Mr. Alien’ het publiek het dansje had geleerd. Op het podium liet kanon zien dat hij deze ook helemaal onder de knie had, met snelle bewegingen van zijn glowsticks door de lucht. Het publiek bracht het er minder goed van af maar het merendeel besloot om gewoon mee te springen, wat net zo goed werkte.

Na Koi no doutei verdween het duo weer van het podium nadat ze samen bogen voor de fans. Het klassieke nummer Canon in D van Pachelbel begon te spelen op de achtergrond, en de fans begonnen enthousiast te roepen om een encore. Niet veel later klonk er een elektrobeat door de zaal en kwamen kanonxkanon weer terug het podium op, beide gekleed in tour t-shirts. Voor het encore werd Koi no doutei nog een keer gespeeld, inclusief kanon’s dansje. Daarna nam het duo weer afscheid van het publiek, en bedankten iedereen uitvoerig.

Het kanonxkanonxkanon concert was een erg entertainende show. Hopelijk zien we de charismatische artiesten nog eens terug op de Nederlandse planken.


Set List

Kanon Wakeshima

1. still doll
2. Kajitsu no Keikoku
3. LOLITAWORK LIBRETTO
4. Heroine Syndrome
5. Marmalade Sky
6. Princess Charleston

kanonxkanon

1. Calendula Requiem
2. The Doll House!
3. Renai no Susume
4. Moonlight Legend
5. MikuMiku ni shite ageru
6. Koi no Doutei
EN. Koi no Doutei
gerelateerde artiesten
gerelateerde concerten en evenementen
Wakeshima Kanon 14/11

kanon×kanon   Wakeshima Kanon  
Utrecht - Netherlands
Tivoli - De Helling
reacties
blog comments powered by Disqus
gerelateerde galerij
advertenties
  • euroWH
  • SYNC NETWORK JAPAN
  • Chaotic Harmony