D verovert de Melkweg

livereport - 05.07.2011 07:00

Visual kei band D laat zien wat ze waard zijn tijdens hun eerste concert in Nederland.

Op 8 mei is het dan zover, de lang verwachte visual kei band D doet voor het eerst in hun carrière Nederland aan, tijdens hun eerste Europa tour VAMPIRE SAGA in Europe ~Path of the Rose~. In Melkweg hebben zich redelijk wat fans verzameld, maar waarschijnlijk niet het aantal wat men zou verwachten bij een concert van een band als D. Hun recente release, het album VAMPIRE SAGA, staat als een huis en ook hierop is het indrukwekkende stembereik van zanger ASAGI te horen. Dit schept echter grote verwachtingen voor het concert en de vraag is dan ook of de band deze vanavond tegemoet zal komen.

Om half negen verschijnt als eerste HIROKI op het blauw verlichte podium. Nadat hij de fans heeft begroet, neemt hij plaats achter zijn drumstel en wordt gevolgd door bassist Tsunehito, en de gitaristen HIDE-ZOU en Ruiza. Als laatste betreedt ASAGI het podium en opent zijn lange zwarte cape. De band staat klaar om de avond te beginnen.

D opent het concert met het nummer 7th Rose ~Return to Zero~ dat overging in 7th Rose. HIDE-ZOU, Tsunehito, ASAGI en Ruiza staan naast elkaar opgesteld vooraan op het podium. De band geeft zich meteen over aan de muziek en gaat er volledig in op. Opvallend is dat ze vanaf de eerste noten van het nummer de fans al helemaal mee hebben. Met de woorden "Jump, jump!" leidt ASAGI het tweede nummer Guardian in, waaraan enthousiast gehoor wordt gegeven door het publiek.

Tijdens het derde nummer krijgt Tsunehito te kampen met enkele technische tegenslagen. De band moet het zelfs even stellen zonder zijn bas. Hij keert echter al snel terug en het zal zijn enthousiasme voor de rest van de avond zeker niet drukken. Ondanks dat de problemen pas enkele nummers later volledig door de crew zouden worden verholpen, laat hij zich niet kennen en speelt vol overgave en met een grote glimlach verder.

Al vroeg op de avond is het duidelijk dat ASAGI niet te beroerd is geweest om Nederlands te leren voor deze gelegenheid. "Goedenavond, wij zijn D" begroet hij het publiek. "Welcome to the world of D, we came from Japan to meet you. I wanted to meet you. Let's rock!" waarna de band het nummer Yami no kuni no Alice inzet.

D houdt het tempo er flink in waarbij de nummers elkaar snel opvolgen. Tijdens het concert schilderen zich verschillende persoonlijkheden op het podium af: de zanger die met soms wat theatraal aandoende bewegingen, zijn emoties in de nummers kracht bijzet, de enorm gepassioneerde Ruiza, de zeer enthousiaste Tsunehito die enkele malen de teksten van ASAGI meezingt en de iets wat stoere en soms stoïcijns overkomende HIDE-ZOU.

Na zeven songs te hebben gespeeld laten de overige bandleden het podium aan HIROKI. In de witte spotlights begint de drummer aan een indrukwekkende drumsolo, waarbij het publiek gefascineerd toekijkt. Aan het einde van zijn tweede solosessie gooit hij extatisch zijn beide drumsticks in de lucht en wordt tegemoetgekomen met een overweldigend applaus vanuit het publiek. Als hij zijn drumspel hervat, verschijnen de beide gitaristen en de bassist, die één voor één het publiek toe roepen, weer op het podium. Aan het eind van dit korte intermezzo komt ook ASAGI weer tevoorschijn en gaat het concert voort.

De tweede helft van de avond begint de band met het nummer Muku naru bara no inori, dat een goede afwisseling vormt met de rest van het harde repertoire dat D vanavond ten gehore brengt. Het is indrukwekkend om de band dit lied live te zien spelen, dat niet eenvoudig is vanwege de enorm hoge noten in het refrein. Dit weerhoudt hen er echter niet van om het nummer te spelen, het is duidelijk dat D deze avond volledig uitpakt.

Tijdens het volgende nummer In the name of justice sluipt misschien toch even de vermoeidheid in. Vocaal schiet ASAGI even uit de bocht, maar corrigeert zich snel. Na een korte pauze spreekt hij het publiek opnieuw aan, terwijl hij twee grote vlaggen vasthoudt met daarop de naam van de band. Hij vraagt aan het publiek of zij ze ook bij zich hebben en als antwoord verschijnen de vlaggen van fans in de lucht. Samen met hen voert ASAGI de furitsuke met de vlaggen uit die bij het nummer Night-ship "D" hoort. Aan het eind roept de zanger "Last song" en luidt daarmee het nummer Der König der Dunkelheit in. Na het einde van dat lied bedankt de band het publiek, door wie ze luid worden toegejuicht.

Niet lang nadat de band van het podium is verdwenen, zetten de fans onophoudelijk de roep om een encore in. Het duurt dan ook niet lang voordat de band hieraan gehoor geeft. Nog een laatste maal verschijnen de leden van D. Slechts Ruiza en HIROKI dragen hun bandshirt terwijl de rest nog steeds gekleed in hun imponerende en uitvoerige kostuums, terugkeert onder de warme verlichting van het podium.

ASAGI roept nog "Aishiteiru" (noot: Ik houd van jullie) naar de fans voordat de band aan hun encore begint. Als eerst klinkt het nummer Meteor ~mubi no koku~. Als laatste nummer brengt D het bekende Yami yori kurai dokoku no acappella to bara yori akai jonetsu no aria ten gehore, het enige nummer dit concert afkomstig van hun debuut album. Als de laatste noten van de avond weerklinken stijgt er een enorm applaus en enthousiast gejuich uit het publiek op. De band neemt dit keer voor het laatst afscheid met de woorden "Dankjewel" en "Arigatou" voordat ze van het podium verdwijnen.

D heeft met hun muzikaal talent de verwachtingen zeker waargemaakt en daarmee het publiek een fantastische avond bezorgd.


Setlist

1. 7th Rose ~Return to Zero~
7th Rose
2. Guardian
3. Hanamadoi
4. Yami no kuni no Alice
5. Underground road
6. DAY WALKER
7. Tsuki to umi no seiyaku
8. Desert Warrior
9. Black Swan
10. Quartet ~mayonaka no shijuusou~
11. Muku naru bara no inori
12. In the name of justice
13. Toki no koe
14. Night-ship "D"
15. Der König der Dunkelheit


Encore
1. Meteor ~mubi no koku~
2. Yami yori kurai dokoku no acappella to bara yori akai jonetsu no aria
gerelateerde artiesten
gerelateerde concerten en evenementen
D 08/05

D
Amsterdam - Netherlands
Melkweg
reacties
blog comments powered by Disqus
gerelateerde galerij
advertenties
  • SYNC NETWORK JAPAN
  • euroWH
  • Chaotic Harmony